Wat moet je doen als je beugel pijn doet: 5 tips!

Een beugel is de ideale manier om je glimlach te verbeteren, maar laten we eerlijk zijn, soms kan een beugel ook pijn veroorzaken. Van scherpe draadjes tot irritatie, het is niet ongebruikelijk om wat ongemak te ervaren tijdens het dragen van een beugel. Als orthodontist willen we er natuurlijk voor zorgen dat je geen pijn en ongemak ervaart. Daarom delen we vijf handige tips om je te helpen bij het omgaan met pijn tijdens je beugelbehandeling.

Waarom doet een beugel pijn?

Een beugel kan pijn doen, omdat het druk uitoefent op je tanden en kaken. Dit zorgt ervoor dat je tanden verschuiven en je kaakstand verandert. Dat kan wat ongemak veroorzaken, vooral in het begin. Ook kunnen de metalen onderdelen van de beugel tegen de binnenkant van je mond wrijven, wat zeker niet prettig is.

Hoe lang doet een beugel pijn?

Wanneer je beugel net is geplaatst, kan je gebit soms gevoelig of pijnlijk zijn. Hoe lang het precies duurt voordat de pijn weg is, verschilt per persoon. Sommige hebben er slechts één dag last van, terwijl dit bij anderen een week kan duren. Dit komt omdat het gebit moet wennen aan de druk die door de beugel wordt uitgeoefend. Over het algemeen zal je gebit hier vrij snel aan wennen en zal de pijn na verloop van tijd ook geleidelijk afnemen. Als de pijn langer aanhoudt of erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met je orthodontist.

Tijdens je behandeling heb je ook regelmatig controles en kan je beugel tijdens de controle worden aangepast. Dit kan dan opnieuw leiden tot een gevoelig gebit voor een paar dagen.

  • rechte-tanden-krijgen
  • orthodontie-assistente-vacature
  • overbeet-onzichtbare-beugel

Tips voor het verminderen van pijn

1. Eet zacht voedsel

Als je beugel pijn doet, kan het helpen om zacht voedsel te eten waarbij je niet al te veel hoeft te kauwen. Denk bijvoorbeeld aan soep, yoghurt, appelmoes of ander gepureerd fruit. Probeer hard voedsel te vermijden. Door je tanden en kaken wat rust te gunnen, kun je het ongemak verminderen en je mond laten genezen.

2. Gebruik koude kompressen

In het geval dat je last hebt van zwellingen of ontstekingen rond je beugel, kan een koud kompres op de buitenkant van je mond helpen om de beugel pijn te verminderen. Wikkel een icepack in een dunne handdoek en houd het ongeveer 10-15 minuten tegen het pijnlijke gebied. Eten van zacht ijs eten geeft ook verlichting.

3. Smeer was op de pijnlijke plekken

Wanneer je beugel nieuwe draden of brackets krijgt, kan het soms pijn doen aan de binnenkant van je wangen en lippen. Meestal krijg je van je orthodontist was/wax mee die je kunt gebruiken om scherpe randen of uitstekende onderdelen af te dekken.

4. Spoel regelmatig je mond

Probeer na elke maaltijd je mond met water te spoelen. Zo zorg je ervoor dat er geen voedselresten vast komen te zitten in je beugel. Dit kan helpen om irritatie te verminderen en de pijn te verlichten.

5. Neem een pijnstiller

Als de pijn ondraaglijk wordt, kun je overwegen om een pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen, in te nemen. Zorg er wel voor dat je de aanbevolen dosering opvolgt en raadpleeg indien nodig eerst je orthodontist of huisarts.

Neem contact op met je orthodontist bij langdurige pijn

Als jij langdurige of ernstige pijn ervaart tijdens het dragen van je beugel, is het belangrijk om contact op te nemen met je orthodontist. Langdurige of aanhoudende pijn kan een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals een losse bracket, een verkeerde afstelling of zelfs een infectie. Jouw orthodontist kan de oorzaak van de pijn vaststellen en passende maatregelen nemen om het probleem op te lossen.