Veelgestelde vragen

  • Hoe oud moet ik zijn om te beginnen met een beugel?

    De meeste kinderen beginnen met een beugel als zij tussen de 10 en 12 jaar oud zijn. Dit komt omdat in de meeste gevallen de melktanden al zijn gewisseld voor vaste tanden en kiezen. Je kunt namelijk geen beugel krijgen als je nog een melkgebit hebt. Het kan voorkomen dat er wél eerder wordt gestart met een beugel, bijvoorbeeld als er een paar melktanden niet willen wisselen of als er sprake is van een grote overbeet. In dit geval zal de orthodontist altijd zorgvuldig kijken wat het beste moment is om te starten met een beugel.

    Wanneer je alleen scheve tanden hebt, en de wisseling voltooid is, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een slotjesbeugel mogelijk, op elke leeftijd.

  • Hoelang moet ik een vaste beugel dragen?

    Het is logisch dat je je dit afvraagt, maar het is erg lastig om dat vooraf te bepalen. Gemiddeld duurt een beugelbehandeling met een vaste beugel 2 tot 2,5 jaar. Bij een eerste intake zal de orthodontist een inschatting maken. Als jij je aan alle instructies en adviezen houdt, dan gaat het in ieder geval een stuk sneller!

  • Als je een beugel van de orthodontist hebt, moet je dan nog naar je eigen tandarts?

    Ja! Het is zelfs heel belangrijk dat je tijdens de beugelbehandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft.

  • Ik heb pijn aan mijn beugel, maar jullie zijn gesloten. Wat moet ik doen?

    Als je veel pijn hebt aan je beugel en je dringende hulp nodig hebt buiten onze openingstijden, dan kun je doordeweeks na 17:00 uur en tot 08:00 uur 's ochtends het noodnummer bellen: 010-4517400. In het weekend dien je contact op te nemen met Tandartsenpost010 in het Erasmus MC: 010-4552155.

  • Ik krijg gedurende de behandeling een spleetje tussen mijn tanden, wat nu?

    Dit is niet erg, dit komt vaker voor. Soms is dit nodig, om bijvoorbeeld ook de onderbeugel erbij te kunnen zetten. Aan het einde van de behandeling zijn jouw spleetjes verdwenen!

  • Ik wil mijn afspraak bekijken en/of wijzigen, waar kan ik dit doen?

    Dit kun je doen door onze iOrtho-app te installeren op je smartphone. Zodra je de app hebt geopend, dien je je gegevens in te vullen én je onlinecode. Dit is een unieke code voor iedere patiënt. Weet je je onlinecode niet meer of heb je deze nog niet ontvangen? Stuur dan een mailtje naar info@orthohellevoetsluis.nl of loop even langs onze balie.

  • Kun je met een beugel alles eten?

    Nee, dit kan helaas niet. Het wordt afgeraden om botjes te kluiven, om op harde dingen te bijten zoals lolly's en harde snoep en om kleverige dingen te eten, waaronder toffees, drop en kauwgom. Suikervrije kauwgom mag overigens wel!

  • Moet ik ook elastiekjes dragen?

    Bij de meeste behandelingen zullen er ook elastiekjes gedragen moeten worden. Hoe je ze moet dragen, wordt uitgelegd door de assistente.

  • Moet je een verwijsbrief van de tandarts hebben?

    Nee, een verwijsbrief is niet persé nodig. De tandarts beoordeelt bij de periodieke controle of het verstandig is om voor een consult of behandeling naar een orthodontist te gaan. Hij geeft dan meestal een verwijsbrief mee. Anderzijds zien ouders zelf al vaak dat er iets aan de hand is met het gebit van hun kind en nemen uit henzelf al contact met ons op.

  • Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?

    Je bent nooit te oud voor een beugel. Wij doen beugelbehandelingen tot elke leeftijd. De orthodontist bekijkt van tevoren wel de kwaliteit van het gebit. Het is belangrijk dat de kwaliteit van gebit goed genoeg is.

  • Wat gebeurt er na mijn vaste beugelbehandeling?

    Je krijgt spalkjes achter je tanden langs. Dit zal in het begin even wennen zijn, maar hierna voel je er niks meer van. Deze spalkjes blijven zo lang mogelijk achter je tanden zitten, om het resultaat van jouw prachtige gebit te behouden.