Tips & Tricks

Vakantie

Wat als mijn slotje los zit?

Zit je dan, lekker op vakantie, komt je slotje los. Gelukkig is er in dit geval een simpele oplossing voor te vinden!

Mijn slotje is losgeraakt:

Heb je geen last van je loszittend slotje? Dan kun je het slotje laten hangen en wanneer je weer thuis bent van je vakantie kun je contact opnemen met ons, zodat wij je slotje weer vastzetten. Heb je wel last van je loszittend slotje en prikt bijvoorbeeld de draad in je wang? Dan is het verstandig om een beetje wax – wat je van ons hebt gekregen – op het einde van de draad te smeren. Je kunt ook proberen om zelf de draad een beetje af te knippen met een nagelknipper. Werken beide opties niet, dan raden wij je aan om een tandarts of orthodontist op je vakantiebestemming te bezoeken.

Veelgestelde vragen

 • Hoe oud moet ik zijn om te beginnen met een beugel?

  De meeste kinderen beginnen met een beugel als zij tussen de 10 en 12 jaar oud zijn. Dit komt omdat in de meeste gevallen de melktanden al zijn gewisseld voor vaste tanden en kiezen. Je kunt namelijk geen beugel krijgen als je nog een melkgebit hebt. Het kan voorkomen dat er wél eerder wordt gestart met een beugel, bijvoorbeeld als er een paar melktanden niet willen wisselen of als er sprake is van een grote overbeet. In dit geval zal de orthodontist altijd zorgvuldig kijken wat het beste moment is om te starten met een beugel.

  Wanneer je alleen scheve tanden hebt, en de wisseling voltooid is, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een slotjesbeugel mogelijk, op elke leeftijd.

 • Hoelang moet ik een vaste beugel dragen?

  Het is logisch dat je je dit afvraagt, maar het is erg lastig om dat vooraf te bepalen. Gemiddeld duurt een beugelbehandeling met een vaste beugel 2 tot 2,5 jaar. Bij een eerste intake zal de orthodontist een inschatting maken. Als jij je aan alle instructies en adviezen houdt, dan gaat het in ieder geval een stuk sneller!

 • Ik heb pijn aan mijn beugel, maar jullie zijn gesloten. Wat moet ik doen?

  Als je veel pijn hebt aan je beugel en je dringende hulp nodig hebt buiten onze openingstijden, dan kun je doordeweeks na 17:00 uur en tot 08:00 uur 's ochtends het noodnummer bellen: 010-4517400. In het weekend dien je contact op te nemen met Tandartsenpost010 in het Erasmus MC: 010-4552155.

 • Moet ik ook elastiekjes dragen?

  Bij de meeste behandelingen zullen er ook elastiekjes gedragen moeten worden. Hoe je ze moet dragen, wordt uitgelegd door de assistente.

 • Ik krijg gedurende de behandeling een spleetje tussen mijn tanden, wat nu?

  Dit is niet erg, dit komt vaker voor. Soms is dit nodig, om bijvoorbeeld ook de onderbeugel erbij te kunnen zetten. Aan het einde van de behandeling zijn jouw spleetjes verdwenen!