Rechte tanden zonder slotjes? Ga voor de onzichtbare beugel!

Een prachtige glimlach met de onzichtbare Spark beugel

Drs. Leffers is een gecertificeerde Spark/Invisalign behandelaar. Een behandeling met aligners bestaat uit een serie transparante hoesjes die speciaal voor jouw gebit op maat gemaakt worden. De hoesjes passen perfect om de tanden en zijn nagenoeg onzichtbaar. Om de zeven of tien dagen verwissel je het bitje zelf voor een nieuwe. De mogelijkheden van de onzichtbare beugel zijn vergelijkbaar met die van de traditionele slotjesbeugel. Het maakt niet uit of het gaat om kleine correcties of complexe behandelingen, beide zijn goed uitvoerbaar met clear aligners.

Interesse? Maak nu een afspraak!

Kosten en vergoeding

Een onzichtbare beugel is een investering in een mooie, gezonde glimlach. De kosten variëren, afhankelijk van het persoonlijke behandelplan. Het verschilt per persoon hoeveel aligners en afspraken nodig zijn. Houd rekening met een totaalbedrag tussen de 3.000 en 4.000 euro en een behandelduur tussen de 18 en 24 maanden.

Soms worden aligners gedeeltelijk of volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de ernst van de afwijking. Orthodontie vanaf de leeftijd van 18 jaar wordt alleen in uitzonderlijke gevallen en bij medische indicaties vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel kiezen voor een aanvullende verzekering voor orthodontie, maar soms is het goedkoper om de beugel zelf te betalen.

Het is raadzaam om de polisvoorwaarden goed door te nemen of contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te achterhalen in hoeverre de kosten worden vergoed.

De route naar een mooi gebit

Intake

Tijdens de eerste afspraak, die ongeveer 15 minuten duurt, kijkt de orthodontist wat de onzichtbare beugel voor jouw tanden kan doen. Ook krijg je te horen hoe de behandeling gaat verlopen. We luisteren naar jouw wensen en bespreken de opties. En je hoeft natuurlijk niet meteen te beslissen. Na dit gesprek heb je alle tijd om rustig na te denken over het starten met een aligner behandeling.

Uitgebreid onderzoek

Als je voor een onzichtbare beugel kiest, maken we een afspraak voor een uitgebreid onderzoek om de huidige gebitssituatie in kaart te brengen. Er worden röntgenfoto’s, gewone foto’s en een 3D-scan van je gebit gemaakt. Zo krijgen we inzicht in hoe de onzichtbare beugel jou kan helpen.

Opstellen behandelplan

Op basis van de 3D-scan stellen we een persoonlijk behandelplan op. We zorgen er natuurlijk voor dat we jouw voorkeuren en wensen meenemen in het plan. Om het verloop van de behandeling en het eindresultaat te verduidelijken, laten we je een simulatie zien van je nieuwe smile. Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat je aan de behandeling begint, en weet je ook hoe lang je de doorzichtige beugel moet dragen. Hierdoor kunnen ook de totale kosten worden bepaald. Als je akkoord gaat, laten we de aligners produceren.

Plaatsing onzichtbare beugel

De orthodontist begint met het etsen van je tanden zodat er attachments aangebracht kunnen worden. Deze attachments zijn ook bijna niet te zien en vormen de bevestigingspunten van de beugel. Na het plaatsen van de aligner vertellen we uiteraard hoe je de beugel moet gebruiken en verzorgen. En dan begint de reis naar die mooie, stralende lach!

Dragen onzichtbare beugel

Om het gewenste resultaat te bereiken, is het belangrijk om de bitjes volgens de richtlijnen van het behandelplan te dragen. Dan merk je binnen enkele weken al verschil

Veelgestelde vragen

 • Als je een beugel van de orthodontist hebt, moet je dan nog naar je eigen tandarts?

  Ja! Het is zelfs heel belangrijk dat je tijdens de beugelbehandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft.

 • Hoe oud moet ik zijn om te beginnen met een beugel?

  De meeste kinderen beginnen met een beugel als zij tussen de 10 en 12 jaar oud zijn. Dit komt omdat in de meeste gevallen de melktanden al zijn gewisseld voor vaste tanden en kiezen. Je kunt namelijk geen beugel krijgen als je nog een melkgebit hebt. Het kan voorkomen dat er wél eerder wordt gestart met een beugel, bijvoorbeeld als er een paar melktanden niet willen wisselen of als er sprake is van een grote overbeet. In dit geval zal de orthodontist altijd zorgvuldig kijken wat het beste moment is om te starten met een beugel.

  Wanneer je alleen scheve tanden hebt, en de wisseling voltooid is, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een slotjesbeugel mogelijk, op elke leeftijd.

 • Kun je met een beugel alles eten?

  Nee, dit kan helaas niet. Het wordt afgeraden om botjes te kluiven, om op harde dingen te bijten zoals lolly's en harde snoep en om kleverige dingen te eten, waaronder toffees, drop en kauwgom. Suikervrije kauwgom mag overigens wel!

 • Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?

  Je bent nooit te oud voor een beugel. Wij doen beugelbehandelingen tot elke leeftijd. De orthodontist bekijkt van tevoren wel de kwaliteit van het gebit. Het is belangrijk dat de kwaliteit van gebit goed genoeg is.

Meer weten over de onzichtbare beugel?

Meer informatie