Een beugel voor volwassenen: Welke soort kies je?

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan een mooi gebit. Op latere leeftijd kan het soms lastig zijn om te kiezen voor een orthodontische behandeling. Toch zien wij een stijgende populariteit van beugels bij volwassenen. Vooral de onzichtbare beugel is aan een opmars bezig. Er zijn verschillende soorten beugels voor volwassenen. Wat het juiste exemplaar is voor jouw gebit, is afhankelijk van jouw wensen en het doel.

Soorten beugels voor volwassenen

Hieronder lichten we drie soorten beugels voor volwassenen uit.

Vaste beugel

Deze is het meest bekend en wordt ook wel ‘blokjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd. Op elke tand komt een zelfligerende bracket (slotje) met daarin een gleuf. Door de gleuf loopt een metalen draad die op zijn plaats wordt gehouden door het sluiten van een klepje. De draad en zelfligerende klepjes zorgen ervoor dat jouw tanden en kiezen recht gaan staan. Deze draden (bogen) worden elke 4 – 8 weken vervangen.

Onzichtbare beugel

De onzichtbare beugel, ook wel clear aligner genoemd, is een moderne manier om tanden te corrigeren waarbij gebruik wordt gemaakt van transparante hoesjes. De hoesjes passen perfect om de tanden en zijn nagenoeg onzichtbaar. Dit verlaagt de drempel voor met name volwassenen om een orthodontische behandeling te starten.

De behandeling bestaat uit een serie aligners die speciaal voor jouw gebit op maat gemaakt worden. Om de één á twee weken verwissel jij het bitje zelf voor een nieuwe. De onzichtbare beugel moet minimaal 23 uur per dag gedragen worden.

De onzichtbare beugel heeft net zoveel mogelijkheden als de traditionele slotjesbeugel. Zowel kleine correcties als gecompliceerde behandelingen zijn goed uit te voeren. Ook een overbeet is prima te corrigeren met deze beugel.

De onzichtbare beugel is – in tegenstelling tot een vaste beugel – uitneembaar. Hierdoor kun jij jouw gebit goed schoonhouden.

Hoe lang moet je als volwassene een beugel dragen?

Hoe lang jij als volwassene een beugel moet dragen is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van het type beugel, gebit en het gewenste resultaat. Als het gaat om een kleine correctie, bijvoorbeeld één scheve tand, ben jij natuurlijk sneller klaar dan bij grotere afwijkingen.

Met een onzichtbare beugel ben jij gemiddeld tussen de 14 en 36 maanden bezig. Een vaste beugel moet gemiddeld tussen de 24 en 36 maanden gedragen worden. Bij een linguale beugel duurt het langer om het gewenste resultaat te behalen omdat de techniek ingewikkeld is.

Wat kost een beugel voor volwassenen?

Ook de kosten zijn afhankelijk van het soort beugel dat jij krijgt en de correctie die toegepast moet worden. Over het algemeen zijn traditionele beugels goedkoper dan minder zichtbare beugels. De linguale beugel is het duurst.

Om meer inzicht te krijgen in de gemiddelde kosten van een beugel voor volwassenen, is het slim om een consult in te plannen met een orthodontist.

Wordt een beugel voor volwassenen vergoed?

Als volwassene krijg jij vrijwel nooit een vergoeding vanuit de basisverzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen en bij medische indicaties. Jij kunt wel kiezen voor een aanvullende verzekering voor orthodontie, maar houd er rekening mee dat het soms goedkoper is om de beugel zelf te betalen.

Deskundig advies en een persoonlijk behandelplan

Professioneel advies is essentieel voor een succesvolle orthodontische behandeling. Als jij bij ons in de praktijk komt, bespreken wij jouw wensen en onderzoeken wij welke beugel het best past bij jouw situatie. Wij maken gebitsfoto’s en stellen een persoonlijk behandelplan op die wij vervolgens met jou bespreken. Wij vertellen jou welke beugel het meest geschikt is, wat de behandeling inhoudt en hoe lang het ongeveer gaat duren. Ook hoor jij wat de kosten ongeveer zullen zijn.

Wil jij meer informatie over verschillende soorten beugels voor volwassenen?

Meer informatie