Alles over wat je wel en niet mag eten met een beugel

Het dragen van een beugel brengt enkele aanpassingen met zich mee, met name op het gebied van voeding. In deze blog delen we al onze tips en richtlijnen over wat je wel en niet mag eten tijdens je beugelbehandeling.

Wat mag je niet eten met een beugel?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden om je beugel te beschermen en ervoor te zorgen dat je behandeling soepel verloopt.

Kleverig en plakkerig voedsel

Kauwgom, toffees en andere kleverige snoepjes kunnen blijven plakken aan je beugel en tanden, wat kan leiden tot beschadigingen of zelfs gedeeltelijk losraken van de beugel. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden om te voorkomen dat ze vast komen te zitten in de kleine openingen en randen van je beugel. Dit veroorzaakt mogelijk ongemak en verhoogt ook het risico op tandbederf.

Hard eten

Noten, harde snoepjes en harde groenten zoals wortels kunnen het risico op breken of verbuigen van de beugel vergroten. Kauwen op hard eten kan te veel druk uitoefenen op de beugel en deze beschadigen. Dit leidt niet alleen tot extra kosten voor reparaties, maar ook tot vertragingen in je behandeling.

Knapperig of krokant eten

Popcorn, chips en ijsblokjes kunnen gemakkelijk vast komen te zitten tussen je tanden en beugel. Dit veroorzaakt ongemak en verhoogt ook het risico op tandbederf. Daarnaast kunnen harde stukjes per ongeluk onderdelen van je beugel beschadigen.

  • wat-mag-je-niet-eten-met-een-beugel
  • eten-met-beugel
  • wat-mag-je-drinken-met-een-beugel

Tips voor wat je wel kan eten met een beugel

Gelukkig zijn er nog genoeg andere voedingsmiddelen die je wel kunt eten tijdens je beugelbehandeling. Zorg er altijd voor dat je voedingsmiddelen kiest die niet te veel druk uitoefenen op je beugel om ongemak en schade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zacht voedsel: Voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, zacht fruit, gekookte groenten en havermout zijn over het algemeen veilig om te eten met een beugel. Ze vormen geen risico voor beschadiging en zijn gemakkelijk te kauwen.
  • Zuivelproducten: Yoghurt, kaas, melk en ijs zijn niet alleen zacht, maar bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, wat essentieel is voor de gezondheid van je tanden.
  • Vlees en vis: Veel soorten vlees en vis, zoals kip, gehakt, tonijn en zalm zijn ook zacht voedsel en kun je gewoon eten. Eventueel kun je deze voedingsmiddelen in kleine stukjes snijden om het gemakkelijker te maken om te kauwen.

Wat mag je drinken met een beugel?

Je drinkgewoonten hoef je niet drastisch te veranderen wanneer je een beugel draagt. Water is altijd een veilige keuze, omdat het helpt om voedselresten weg te spoelen en je mond schoon te houden. Let daarentegen wel op dranken zoals vruchtensappen en frisdranken met zure conserveringsmiddelen, omdat deze het risico op tandbederf vergroten. Vermijd deze dranken, zoals energiedrank, of drink ze met mate. Spoel na gebruik je mond goed na met water en stel het tandenpoetsen een half uur uit.

We krijgen ook de vraag of je koffie en thee mag drinken met je beugel. Thee is over het algemeen veiliger dan koffie, omdat koffie vlekken kan achterlaten op je beugel. Als je toch koffie wilt drinken, spoel dan je mond goed na met water om eventuele vlekken te voorkomen.

Is je beugel net geplaatst? Dit kun je het beste eten!

Direct na het plaatsen van de beugel zul je er waarschijnlijk last van hebben, vooral tijdens de eerste paar dagen. Om dit ongemak te verlichten, raden we aan om voornamelijk zacht voedsel te eten. Denk bijvoorbeeld aan soep, zachte pasta, yoghurt, smoothies en zacht fruit zoals banaan en meloen. Omdat je tanden en kiezen gevoelig kunnen zijn, is het verstandig om producten zoals ijs, harde broodjes en appels te vermijden. Naarmate je meer gewend raakt aan je beugel, zal het ongemak verminderen en kun je geleidelijk aan weer ander voedsel kiezen.