De onzichtbare beugel, hoe lang duurt de behandeling?

De onzichtbare beugel, ook wel clear aligner genoemd, wordt steeds vaker gekozen voor een mooi gebit. Niemand ziet ‘m zitten, en tanden en kiezen kunnen heel precies op hun optimale positie worden gezet. Hierdoor is het voornamelijk een populaire optie onder volwassenen. Voor aanvang van de behandeling wordt vaak gevraagd hoe lang de onzichtbare beugel gedragen moet worden om het beoogde resultaat te behalen. Om deze vraag optimaal te kunnen beantwoorden, vertellen we je hoe de behandeling werkt en verloopt. Daarnaast geven we ook antwoord op andere relevante vragen over aligners die regelmatig worden gesteld.

Werking van een onzichtbare beugel

Om de vraag ‘hoe lang duurt een behandeling met onzichtbare beugels?’ goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe de behandeling precies in zijn werk gaat.

Het merk onzichtbare beugels dat wij aanbieden is Spark aligners. Dit is hèt voordelige alternatief voor Invisalign en werkt minstens net zo goed. De behandeling bestaat uit een serie transparante en uitneembare hoesjes die over de tanden worden gedragen als een soort bitje. De beugels worden speciaal voor jouw gebit op maat gemaakt. Regelmatig verwissel je zelf de aligner voor een nieuwe. Zo brengen de bitjes je tanden en kiezen stap voor stap in de gewenste positie.

Hoe lang moet ik iedere aligner dragen?

De orthodontist bepaalt hoe lang je de onzichtbare beugel moet dragen, voordat het tijd is voor de volgende. In principe stap je na zeven á tien dagen, afhankelijk van de behandeling en hoe moeilijk de tandbewegingen zijn, over op een nieuwe aligner. Soms mag je eerder aan je nieuwe set beginnen, de behandelaar zal dit dan aangeven. Elke onzichtbare beugel brengt je dichter bij die mooie glimlach!

Hoeveel uur per dag moet ik ‘m dragen?

Voor optimaal resultaat moet een onzichtbare beugel zo’n 23 uur per dag gedragen worden. Doe het bitje alleen uit tijdens tanden poetsen. Zo blijf je op schema en gaan je tanden steeds meer richting de gewenste positie.

Tijdens het eten mag je de beugel uit doen, maar dit hoeft niet.

Hoeveel onzichtbare beugels heb ik nodig?

Het aantal benodigde doorzichtige beugels is voor ieder gebit verschillend. Het hangt af van de afwijkingen die moeten worden hersteld. Je wisselt net zolang van beugel tot de gewenste correcties zijn behaald.

Hoe vaak kom ik voor controle?

Hoe vaak je langs moet komen voor controle is afhankelijk van het traject en de hoeveelheid bitjes. De afspraken zijn om de 4 weken.

Hoelang duurt de totale behandeling en wat is de route naar een mooi gebit?

Zoals je hebt kunnen lezen, verschilt de lengte van de behandeling van de onzichtbare beugel per persoon. Als je slechts twee tanden recht wil zetten, dan kan dat vaak al in een paar maanden. Maar als er meer moet gebeuren, duurt de behandeling langer. Gemiddeld ben je tussen de 18 en 24 maanden bezig.

Stap 1

Intake

De eerste afspraak is een intake van ongeveer 15 minuten. De orthodontist kijkt wat de onzichtbare beugel voor jouw tanden kan doen en vertelt wat je moet verwachten van de behandeling. We luisteren naar jouw wensen en bespreken de mogelijkheden. Na dit gesprek hoef je niet direct een keuze te maken. Neem gerust de tijd om na te denken of je wilt gaan starten met een aligner behandeling.

Stap 2

Uitgebreid onderzoek

Zodra je voor een onzichtbare beugel hebt gekozen plannen we een moment in voor een uitgebreid onderzoek. We maken röntgenfoto’s, gewone foto’s en een 3D-scan van je gebit. Door de huidige situatie in kaart te brengen krijgen we inzicht in hoe de beugel je kan helpen en hoe lang deze gedragen moet worden.

Stap 3

Opstellen behandelplan

Op basis van de 3D-scan stellen we een persoonlijk behandelplan op. Uiteraard houden we hierbij rekening met jouw voorkeuren en wensen. Met een simulatie verduidelijken we het verloop en eindresultaat van de behandeling. Je ziet jouw nieuwe lach dus voordat de behandeling start en je krijgt een goede inschatting van hoe lang de doorzichtige beugel nodig is. Hierdoor kunnen ook de totale kosten worden bepaald. Ga je akkoord? Dan laten we de aligners produceren.

Stap 4

Plaatsing onzichtbare beugel

De orthodontist zal eerst je tanden etsen zodat de bevestigingen goed aangebracht kunnen worden. Deze zogeheten attachments zijn ook nagenoeg onzichtbaar. Je krijgt van ons alle instructies over hoe je het best met de beugel om kan gaan. De weg naar een stralende glimlach is ingezet!

Stap 5

Dragen onzichtbare beugel

De bitjes moeten worden gedragen volgens de richtlijnen van het behandelplan. Als je de adviezen goed opvolgt, merk je binnen enkele weken al resultaat.

 

 

Enthousiast geworden?

Wil jij meer informatie over hoe wij jouw perfecte glimlach kunnen realiseren? Vul dan ons contactformulier in en wij laten zo snel mogelijk van ons horen om een eerste consult in te plannen! Dan kunnen we een uitstekend inzicht in de behandeling geven en een inschatting maken over hoe lang de onzichtbare beugel nodig is. We kijken uit naar jouw bericht!

"*" geeft vereiste velden aan

Wat is de naam?

*

Wanneer ben je geboren?

DD slash MM slash JJJJ

Wat is je adres?

Hoe kunnen we je bereiken?

 • Als je een beugel van de orthodontist hebt, moet je dan nog naar je eigen tandarts?

  Ja! Het is zelfs heel belangrijk dat je tijdens de beugelbehandeling bij je eigen tandarts onder controle blijft.

 • Moet je een verwijsbrief van de tandarts hebben?

  Nee, een verwijsbrief is niet persé nodig. De tandarts beoordeelt bij de periodieke controle of het verstandig is om voor een consult of behandeling naar een orthodontist te gaan. Hij geeft dan meestal een verwijsbrief mee. Anderzijds zien ouders zelf al vaak dat er iets aan de hand is met het gebit van hun kind en nemen uit henzelf al contact met ons op.

 • Hoe oud moet ik zijn om te beginnen met een beugel?

  De meeste kinderen beginnen met een beugel als zij tussen de 10 en 12 jaar oud zijn. Dit komt omdat in de meeste gevallen de melktanden al zijn gewisseld voor vaste tanden en kiezen. Je kunt namelijk geen beugel krijgen als je nog een melkgebit hebt. Het kan voorkomen dat er wél eerder wordt gestart met een beugel, bijvoorbeeld als er een paar melktanden niet willen wisselen of als er sprake is van een grote overbeet. In dit geval zal de orthodontist altijd zorgvuldig kijken wat het beste moment is om te starten met een beugel.

  Wanneer je alleen scheve tanden hebt, en de wisseling voltooid is, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een slotjesbeugel mogelijk, op elke leeftijd.

 • Tot welke leeftijd is een beugelbehandeling nog mogelijk?

  Je bent nooit te oud voor een beugel. Wij doen beugelbehandelingen tot elke leeftijd. De orthodontist bekijkt van tevoren wel de kwaliteit van het gebit. Het is belangrijk dat de kwaliteit van gebit goed genoeg is.